Economista
Publicerat den

Denna fredag har spenderats i sängen och soffan framför Pretty Little Liars. Jag har alltså inte varit i skolan idag, då jag vaknade inatt av att det kändes som hela mitt maginnehåll vreds. Låg i fosterställning ett bra tag innan jag fick lite kraft att ta mig till toaletten. Kändes verkligen som att jag hade kräks på gång i halsgropen, obehagligt.
Sedan låg jag vaken i ett antal timmar och kunde inte somna om förrän framåt fem-tiden ungefär... Och Mathias, min underbara, höll sig också vaken för att se till mig. Min fina älskling ♥ 
 
I morse, när jag vaknade igen, fortsatte jag läsa boken ''Economista'' som jag började på för ett tag sen, men så läste jag andra böcker samtidigt så det blev en paus. Men nu är jag igång igen. Jag fastnade lite på kapitlet om att göra en budget, och undrade varför vi inte gjort det innan. Har alltid trott att det skulle vara så svårt och krångligt att göra en budget. Men så började söka på olika appar på iPaden där man kunde göra en budget och skriva in alla inkomster och utgifter. Efter att ha gått igenom ett tiotal stycken, så hittade jag äntligen en som var lätt att förstå och det var enkelt att skriva in allt. Och så gjorde jag självklart en budget och överraskande nog så har vi kvar några hundra mer till denna månad än vad vi trodde, det kändes bra! Nu gäller det bara att hålla detta vilket jag hoppas att vi gör. Vi har också räknat med att ha några hundra över ifall det skulle krisa, det är alltid bra att ha ifall det t ex kommer upp en oväntad räkning. 
Hur som helst, så är jag totalt fast i Economista-boken. Bra skrivet och framför allt är den skriven av två personer som har så mycket erfarenheter av pengar och hur man på ett bra sätt hanterar pengar. Dessa två personer är även personer jag ser upp till, nämligen Isabella Löwengrip Spångberg och Pingis Hadenius. Helt enkelt så älskar jag denna bok och jag tror, eller rättare sagt VET, att jag kommer ha stor hjälp av den! :) 
 
Nu sitter vi och tittar på Thor och kl 20 blir det väl Fångarna på fortet. 
Hörs i morgon!
Tjingeling, 
 



5 km & hotell i Thailand
Publicerat den

Idag har jag och Mathias gått in till stan och tillbaka, sammanlagt ca 5 km, kändes bra i kroppen efteråt :) 
Har börjat gå ut på promenader mer och mer, just för att det är så skönt med frisk luft och att det känns bra i kroppen efter. Nu fattas det bara att snön försvinner och att vi fortsätter mot varmare tider, så man slipper klä på sig flera lager för att inte frysa för det är ju så himla kallt. Jag är väldigt trött på all snö och kyla nu, och så vill jag kunna börja cykla igen dit jag ska. Nu är jag ju så beroende av bussen om jag ska längre än vad som är gångavstånd. Dock föredrar jag bussen vissa gånger för att det är bekvämare att bara kliva på bussen och åka dit man ska, men det är ju så mycket billigare att ta cykeln om man kan. Och då är det värt det, spara pengarna till annat och så får man ju motion på köpet och det är ju inte fel :) 
 
Nu har jag suttit och kollat på ''En resa för livet'' på TV4, och jag har sett det lite till och från tidigare avsnitt och det är ett bra program. Man blir rörd och det är hemskt att se hur folket lever. Har man möjlighet, så gör man nog en riktigt stor tjänst och nytta om man blir fadder. 
 
Jag måste bara berätta om en skum grej som hände idag. Vi hade varit och handlat och jag glömde mobilen hemma. När vi kom hem och tittade på mobilen hade jag fått ett sms från ett väldigt konstigt nummer. Tänkte att det var något sånt där man kan få och att det typ står att ens nummer blivit utvalt och att man har vunnit något och allt man behöver göra är att klicka på en medföljande länk. Så fort man gjort det så har personerna som skickat meddelandet tillgång till en massa som man inte vill att någon annan ska komma åt, t.ex. lösenord till allt man har, bankkonto, osv... Eller liknande... (Jag har fått ett sånt sms förut och jag vet att sånt också skickas från riktigt konstiga nummer. Dock var jag smart nog för att förstå att det var något lurt, så jag raderade smset direkt). 
Men att öppna smset är ju inte farligt, så jag öppnade i alla fall smset jag fick idag. Men något lurt var det då inte, istället var det en bekräftelse på en hotellbokning i Thailand fr.o.m i morgon till söndag. Tyvärr var det skickat till fel nummer, hade ju önskat att det var till mig/oss. Hade varit så skönt... Hoppas dock att personen som antagligen har ett liknande nummer som jag och råkade skriva in mitt nummer, fick bekräftelsen på annat sätt också såsom mejlen så han han/hon kan få tag på den i alla fall. Det kan ju bli ganska jobbigt annars ;) Och trevlig resa! 
 
Nu ska jag gå och lägga mig i sängen och försöka sova. Alternativt läsa tills dess! 
Godnatt, 
 
 



Helgen
Publicerat den

Åh va skönt med lördag, det är min favoritdag i veckan! Men nu räd en ju snart slut, tråkigt... Det är ju så himla långt till nästa :( 
Denna dagen har i alla fall bestått av tvätt och lite städning, men också "taco-rester-mys" :) 
Jag har också hunnit med ett par avsnitt av "Pretty Little Liars" och det är så himla spännande. Dock kan jag inte kolla på det framåt kvällarna då det börjar mörkna ute, jag är lite kinkig ;) 
Men på dagarna går det bra, så länge Mathias är nära och jag inte är ensam :) För övrigt, sjukt bra serie! 

Det har varit en bra dag idag faktiskt. En lugn och skön dag. Jag har mått bra och varit ganska glad. Det har känts bra! 
I morgon är det söndag, då brukar jag inte ha den känslan. Jag gillar inte söndagar, bara på morgonen och under dagen (men inte ens i närheten av lördagarna), men när det börjar närma sig sen eftermiddag/kväll så är det inte bra längre. 
Det är min söndagsångest som kommit tillbaka! Skit... 

Men nu är det trots allt fortfarande lördag, så nu ska jag njuta av det resten av kvällen. Morgondagens problem är ännu inte här. 

Godnatt & tjingeling, 




Krydda förhållandet
Publicerat den

Då var de utlovade recepten, på vad jag bakat under de senaste två veckor, upplagda nu också. 
 
Jag och Mathias har precis haft tacomys. Jag gillar att laga mat, då och då, men att stå ensam och laga mat eller att bara laga till sig själv är tråkigt tycker jag. Men däremot tycker jag att det är så mysigt när vi bestämmer något speciellt vi ska äta en dag och så står vi tillsammans och hjälps åt med allt. Gör fint på matbordet, dukar fram fint och tänder ljus. Och så bara sitta och prata i lugn och ro, och bara njuta av stunden. Det tycker jag är helt fantastiskt! Och jag tror att sådana stunder behövs i ett förhållande. Att ta sig tid och göra något tillsammans och göra det mysigt. 
Jag och Mathias bor i endast en etta (egentligen en ovanligt stor för att bara vara en etta) men för två personer så är det för litet. Ingen av oss har några vi umgås med i staden vi bor, så vi är bara med varandra hela tiden. Det är inget fel att vara med varandra självklart, jag älskar att vara med honom och det vill jag göra hela tiden, men man går ju varandra hela tiden känns det som, vilket kan vara väldigt påfrestande ibland och kan leda till onödigt småtjafs om världens minsta grej ibland och det är ju så himla tråkigt. 
Just därför tycker jag att det är extra viktigt att just vi lägger tid till att göra något speciellt då och då (till exempel: laga mat tillsammans och göra det fint och sitta ner och äta gott tillsammans). 
Vi bestämde faktiskt nyligen att vi ska försöka med det minst en gång varje vecka (eller helg, då det är då vi har den mesta tiden). Det behöver inte vara något alls dyrt, men att man till exempel lagar till något extra som man inte brukar äta till vardags. Det blir en speciell stund och det är nyttigt för förhållandet! 
 
Nu ska jag ringa till min älskade storasyster och se vad hon har för sig :) 
Senare väntar chokladpudding i kylskåpet, det ska bli gott! 
 
Tjingling, 
 



Kärleksmums
Publicerat den

Smet:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl 
 
Glasyr:
50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
 
Garnering:
Kokosflingor
 
Gör smeten såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. 
Använd en ugnsform, ca 25x35 cm med minst 3 cm hög kant. 
Smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper. 
Smält smöret och låt svalna. 
Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke. Vispa pösigt. 
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa snabbt ihop med elvisp. 
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa försiktigt, snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet. 
Häll och bred ut smeten i formen. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 10-15 minuter. 
Gör under tiden glasyren. Låt kakan svalna tills glasyren är klar. 
Gör glasyren såhär:
Smält smör i en kastrull. 
Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. 
Vispa till en jämn smet. 
Bred glasyren över kakan, medan glasyren fortfarande är varm. 
Strö över kokosflingor direkt. 
Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat. 
 
Även efter jag bakade detta så glömde jag ta kort, rackarns! 
Men de flesta vet ju kanske hur kärleksmums ser ut, annars beskrivs det ju väldigt bra hur man gör så man kan nog klura ut ganska lätt ändå. 
För säkerhet skull så kan jag ju slänga med en bild från Google på kärleksmums, så ni som inte vet hur denna fantastiskt goda kaka ser ut, kan se det här: 
 
 



Kladdmuffins
Publicerat den

100 g smör
2 st ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron. (Jag föredrar kastrull på spisen!!) 
Knäck äggen och häll på sockret i en bunke och vispa till en fluffig smet. 
Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver. Vispa till en jämn smet. 
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet. 
Fördela i muffinsformarna. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
Låt svalna en stund innan servering! 
 
Attans, jag glömde ta kort så ni får bilda er en egen bild i huvudet hur de ser ut ;) 
Hur som helst så blev dem jättegoda! 
 
 



Nybyggarna
Publicerat den

Hoppsan, vad länge sedan det var jag skrev här. Fy skäms. 
Men ärligt talat så har det inte hänt något märkvärdigt under tiden. Däremot har jag hunnit baka två gånger, som jag även glömt lägga upp recept på. Men det kommer i morgon :) 

Just nu sitter vi och tittar på "Nybyggarna". Jag gillar det programmet. Har aldrig tidigare år följt det, utan har bara sett något avsnitt då och då, oftast inte ett helt ens. 
Men så bestämde jag mig för i år att jag skulle titta på det från början. Det är andra avsnittet idag och jag tänker fortsätta följa enda till sista avsnittet. Arga snickaren har ett jädra temperament, men han har även ett megastort hjärta. Riktigt bra och känslomässigt program! 

Hörs i morgon, 
Tjingeling 



Sommarjobb, ja tack!
Publicerat den

Då var det första sommarjobbet sökt. Jag hoppas att jag får det. Det är inom vården, dock inom ett område som inte är min favorit, men varför inte liksom. Tydligen ska det finnas 300 platser (om jag förstod det rätt) så jag håller tummarna och hoppas att jag blir en av dom. 
Och så letar jag vidare såklart för att ha ännu mer chans till ett sommarjobb, det vore verkligen toppen! 

I onsdags natt så fick ju Mathias magsjuka och idag gick jag hem från skolan då jag misstänker att även jag är påväg att falla dit, så himla trist. 
Mathias har haft så himla lite ork dom här dagarna så jag har låtit honom vila och gjort allt jag kan själv här hemma, men det blir jobbigt nu när vi båda två blir sängliggandes.. Vi får ta lite i taget när vi orkar. På lördag har vi tvättid också, hoppas vi kan samla ihop all ork vi kan få då så vi slipper boka om för det var ganska fullbokat nu i vår tvättstuga. 


Nu ska vi titta på tv, 
Tjingeling 



Chokladmuffins med vaniljkräm
Publicerat den



Vaniljkräm
1 äggula
2 msk strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Muffins
125 g smör eller margarin
75 g mörk blockchoklad
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här: 
Börja med vaniljkrämen. Vispa äggula och socker så vitt och pösigt du kan. Blanda mjöl och mjölk och rör ner i äggsmeten. Låt det hela koka upp, och koka därefter på svag värme en liten stund tills smeten tjocknar. Kyl omedelbart kastrullen i kallt vatten under upprörning och smaka av med vaniljsockret. 
 Smält smöret till muffinssmeten i en kastrull på svag värme. Bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i smöret. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner chokladsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner även detta i smeten. 
 Klicka ut smeten i normalstora muffinsformar. Fyll inte på för mycket och ställ inte formarna för tätt. Gör därefter ett litet hål i smeten och fyll på med en tesked vaniljkräm i varje muffins. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna och servera dem gärna nygräddade. 

...och så här blev det. 
Jag bytte ut den mörka blockchokladen mot ljus blockchoklad istället, för att det var bara det vi hade hemma, så jag tänkte att det kanske går lika bra med det. Har inte smakat dem än, för dem håller på att svalna. Men jag hoppas att det blev lyckat :) 



Tigerkaka
Publicerat den



Har ju glömt att lägga upp receptet på tigerkakan jag bakade igår, så här kommer det. 

50 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Ljus smaksättning
1 tsk vaniljsocker

Mörk smaksättning
2 msk kakao

Gör så här: 
Smörj och bröa en rund sockerkaksform. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Vispanägg och socker pösigt och tillsätt sedan mjölken och det smälta smöret. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll knappt hälften av smeten i en separat bunke. Smaksätt den första hälften med vaniljsocker och den andra med kakao. Häll dem om vartannat i formen och dra eventuellt en gaffel genom smeten. Grädda i 20 minuter i 175 grader. 
Låt svalna och stjälp upp. 

Här är mitt resultat! 
Den blev inte riktigt så bra inuti som jag velat. Det ska ju vara lite blandat ljust och mörkt lite här och där, men det blev mest mörkt där nere och ljust däruppe, men det gör ju egentligen inte så mycket, det blandas ju ändå i magen ;) 
Jag är lite glömsk när det gäller att ta bilder under tiden som man kan göra om man vill, allt bara går av farten och plötsligt står det i ugnen, hehe ;) 



I skolan...
Publicerat den

Sitter i skolan och väntar på att lektionen ska börja (kl 12). Dagen har gått så himla segt. Men tur så är sista lektionen inställd så får åka hem en timme tidigare, det är skönt! 

Inatt blev Mathias magsjuk och jag kunde inte somna om efter jag vaknat vid halv fem... Får se om jag klarar mig ifrån magsjukan, känner mig inte riktigt kry och matlusten är inte på topp. Hoppas jag får behålla maten jag nyss åt... Och självklart hoppas jag att jag håller mig ifrån att bli sjuk! 

Nu vill jag bara att lektionen ska ta slut så jag får åka hem! 

Tjingeling 



04/01/14
Publicerat den

Ännu en grå dag. Har mest suttit inne i soffan och tittat på film. 
Har frusit och svettats om vartannat idag, hemskt jobbgt. Och jag har mått så illa, har inte haft någon ork alls, varit yr och ingen matlust. Har fått äta lite i omgångar för att få i mig mat. 
Hoppas på både bättre mående och väder snart! 

Mathias började titta på en serie idag, The 4400. Väldigt spännande faktiskt, jag tittar till ibland. 
Snart ska jag gå och förbereda vitlöksbaguetter som vi ska mumsa på ikväll, det är ju sååå gott! 

Förresten, igår tittade jag på bebiskläder bara för att jag hade tråkigt och åh vad jag längtar efter en liten nu att handla små söta kläder till :D Tyvärr får det vänta tills vi kommit mer till rätta i livet med boende, jobb och framför allt en stadig ekonomi. Men jag vill ju ha en liten bebis nu, mys ;) 
Här är några av plaggen som jag vill köpa till våran, för tillfället påhittade, lilla knodd: 

Tjingeling 



Jobbig natt...
Publicerat den

Inatt har jag sovit så dåligt. Jag vaknade runt fem och kunde inte somna om, även Mathias var vaken då och kunde inte sova. Han somnade dock efter en stund och då satte jag mig med iPaden och läste bloggar. Halv sju ungefär kände jag att jag skulle försöka somna om, vilket jag gjorde efter en stund, sedan vaknade jag kl 10. Det är tur att det är jullov och att det är ok att sova tills man vaknar, och när man inte har en tid att passa morgonen efter så är det inte värsta paniken om man vaknar en stund på natten. Men självklart är det jobbigt att inte kunna sova... Om jag fick bestämma så skulle jag vilja kunna sova tills jag vaknar självmant varje morgon, utan några larm som väcker mig för att jag måste gå upp. Usch! 
Det är så skönt att låta kroppen själv bestämma när den är utvilad och sen kunna ligga och dra sig ett tag i sängen innan man går upp och äter en lång frukost, bara tar det lugnt! Skönt! 

Till frukosten idag drack jag för första gången polkatéet som jag fick i julklapp. Det var så gott! 

Idag är det grått ute, jättetråkigt väder, så det blir nog en dag inomhus i soffan under en filt och kolla på film idag. 
Vi har en tanke att kanske ge oss ut på en liten promenad idag i alla fall, om det inte börjar regna. Får se hur det blir av den saken.. 

Nu ska vi försöka ta tag lite smått i denna dag och gå och handla i alla fall, för det ser ut att behövas! 

Tjingeling